I am not my hair

In mijn vorige blog gaf ik aan dat humor voor mij belangrijk was bij de omgang met mijn haarverlies. Dat mijn haren uitvielen was niet leuk en dit had ook zeker impact op hoe ik mij kon voelen, maar… dit bepaalde niet alles. Er waren nog zoveel mooie dingen in het leven en daarnaast vond ik lachen ook heel belangrijk.

Het gaat goed

Als mensen mij vroegen hoe het met mij ging, antwoordde ik eigenlijk altijd dat het goed ging. Aan de ene kant kwam dit doordat ik, vooral als kind en puber, niet heel open was over mijn haarziekte. Ik had dus geen behoefte om aan anderen uit de doeken te doen dat mijn haren uitvielen en wat voor gevoelens dat bij mij opriep. Daarnaast kon ik deze twee dingen ook scheiden. Want ja, mijn haar viel uit en ja, dat vond ik niet leuk.. Maar.. verder kon ik ook oprecht voelen dat het wel goed met mij ging. Dat ik mij verder goed voelde, dat ik leuke dingen deed enz.

Meer dan haar

Ik maakte dus bewust het onderscheid tussen mijn haar en mijn verdere ik. Ik was niet alleen mijn haar, nee, er was zoveel meer in mijn leven. En ik wilde niet dat mijn haarverlies invloed had op alles. Ik kon dus voelen dat het met mijn haar niet goed ging, maar met mij wel. Uiteraard had ik ook mijn mindere momenten, maar over het algemeen probeerde ik niet mijn hoofd te laten hangen. De gevoelens er af en toe te laten zijn, maar ook mijzelf weer te herpakken en kijken naar de mooie dingen in mijn leven.

India Arie

Zoals in eerdere blogs duidelijk mag zijn geworden kan muziek mij raken, bewegen. Zo ook het nummer “I’m not my hair” van India Arie. In dit nummer zit het volgende couplet:

Hey (hey)
I am not my hair
I am not this skin
I am not your expectations, no (hey)
I am not my hair
I am not this skin
I am the soul that lives within

En oh, wat vind ik hier een waarheid in zitten! Want is dat niet waar het allemaal om gaat in het leven? Om wie je bent en niet om hoe je eruit ziet!! Begrijp mij niet verkeerd, ik weet als geen ander hoe belangrijk het uiterlijk kan zijn en vooral als je hier zelf geen controle over hebt. Maar het allerbelangrijkste is wie je bent, ongeacht het uiterlijk. Over dit onderwerp heb ik in mijn eerdere blog “Inner Beauty” natuurlijk al geschreven, maar ik vind dit dan ook heel belangrijk.

Vergeet nooit dat hoe anderen op je haarverlies reageren meer over hen zegt dan over jou! Uiteraard kan het verliezen van het haar gevoelens van onzekerheid met zich meebrengen, maar je bent nog zoveel meer!

Kracht voelen

Door dit onderscheid te maken kon ik ook wat meer afstand nemen van mijn gevoel. Niet alles werd in beslag genomen door mijn haarverlies. Hierdoor kon ik ook mijn kracht meer voelen. Uiteraard was dit op sommige momenten makkelijker dan op anderen. In mijn uitvalperiode waren er bepaalde momenten waarop het mij meer moeite kostte om deze afstand te nemen dan op andere momenten. Vooral het moment dat de eerste kale plek weer was ontdekt was lastig, evenals het moment waarop ik begreep dat het dragen van mijn haarwerk er weer aan zat te komen. Op die momenten vond ik het lastiger om dit te scheiden. Ik merkte wel dat het mij krachtiger maakte als ik het wel deed, want dan kon ik ook voelen dat ik meer was dan alleen mijn haar.

 

 

 

Voeg reactie toe